Жители на Малко Конаре организират протест, искат промени в закона

Задържаха временно, а после пуснаха мъжа, който навръх Бъдни вечер прегази куче в пазарджишкото село Малко Конаре. Жители на населеното място и представители на организации за защита на животните настояват за промени в закона и ефективни присъди. Организира се и протест.

Жестоко прегазиха куче в Пазарджишко

52-годишният Николай Делииванов твърди, че не е видял кучето. Мъжът е от Пазарджик, но има къща в селото. „Не го видях. Там имаше още две кучета и един спрял трактор от дясната страна. Съжалявам, не е умишлено. Съжалявам много за постъпката си, просто не го видях”, каза Делииванов.

Той бил известен с хобито си да стреля по животни, твърдят от организации за защита на животните. „Доколкото знаем, работи във фирма, която се занимава с контрол на законния риболов. Ловец е, има брутални снимки в профила си във Facebook. На простреляни животни - вълци, зайци, лисици, проснати на джиповете”, обясни Мартин Янчев.

Задържаха прегазилия куче на Бъдни вечер в Пазарджишко

Прегазеното куче не било агресивно, разказаха хората от Мало Конаре. Мъжът, който го е прегазил умишлено, трябва да бъде наказан, искат от организациите за защита на животните.„Искаме ефективна присъда, по-строги и спазващи се закони и действия от институциите”, настоява Ангелина Медарова.

Случаите на насилие над животни ставали все повече и повече, твърдят те, а извършителите се разминавали само с глоби. „Едно куче от селото беше простреляно с бойни патрони, които се разпръскват и минават по цялото тяло. Извършителят не е установен”, обясни Илияна Ангелова.

Жители на пазарджишко село заплашват с протест заради прегазено куче

Има и още пострадали животни, разказва Неши Тотман: „Намерихме кучето Поли през юли. То беше изхвърлено в храстите със счупен гръбнак и счупено задно краче. Извършителят никога не е намерен”.

Затова на 29-и организират протест. „Да има ефективни присъди, защото това в момента е един законен лов. Убийството на животно в България е един законен лов”, обяснява Мартин Янчев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.