В София на ритуала присъстват президентът, премиерът, председателят на НС и столичният кмет

Традиционен тържествен водосвет на бойните знамена пред Паметника на незнайния войн в София на Йордановден. На ритуала присъства президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев. А след церемонията стана ясно, че България не е поемала ангажимент към НАТО за разполагане на допълнителни военни сили на Алианса. 

А след традициите дойде ред на политиката и дипломацията. Поводът – отношенията между НАТО и Русия по въпроса с Украйна.

Румен Радев последваща ескалация на напрежението ще дестабилизира не само нашата държава, но и целия регион. Разрешаването на кризата в Украйна няма да стане с употреба или със заплахи за употреба на сила. Тя няма да стане с употреба на повече оръжие, а ще стане с диалог и с повече дипломация

Държавният глава коментира и дали се очаква разполагане на допълнителни военни сили у нас.
"Никой не е искал нищо от нас към момента, трябва да е ясно", заяви той.

 

 

Уточнението на държавния глава е и по повод изказване на министъра на отбраната Стефан Янев, че не са налице обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Янев беше категоричен, че разминаване между висшите държавници няма след като преди дни премиерът Кирил Петков обясни, че Стефан Янев няма право на лично мнение по въпросите за НАТО.

"Няма разминаване, това което съм казал аз го е казал и премиерът с други думи. България е член на НАТО, България е НАТО, НАТО е България. Решенията, които взима нато са решения, в които България участва", обясни Янев.  

На дневен ред е и въпросът за присъединяването на Северна Македония към европейското семейство, който ще се обсъжда на КСНС при президента.

"България остава открита за диалог и аз вярвам, че всички обещания поети от нашите съседи за изпълнение на нашия двустранен договор, ще бъдат изпълнени", увери той.

Важно е обаче да бъде защитен националният интерес, уточни Радев. А от ВМРО призоваха България да не отстъпва от позицията си. Затова, по време на КСНС щели да се съберат пред президенството.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-и януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията след прочитане на молитвата „За успех на народа” ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.