Това съобщи министърът на икономиката във Facebook

Административният съд в София е отхвърлил и жалбата на „А1 България“ срещу заповедта, инициирана от Корнелия Нинова и екипа на Министерството на икономиката и индустрията, с която е забранено на оператора да индексира цените. Това обяви Нинова в профила си във Facebook.

„Според мотивите на жалбоподателя не са налице достатъчно мотиви от страна на КЗП за допускане на предварително изпълнение на заповедта, поради „накърняване на обществен и държавен интерес“, обяснява министърът.

В публикацията си Нинова заявява, че повишаването на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес и ще отстоява докрай позицията си в тяхна защита. „Жалбата на „А1 България“ остава без уважение и дава възможност това определение да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок”, посочва още тя.

В понеделник Административният съд в София отхвърли и жалбата на „Теленор България“ срещу заповедта на министъра. „С този акт Министерството на икономиката и индустрията спечели на първа инстанция делото срещу мобилните оператори. А предварителното изпълнение на заповедта остава в сила”, каза Нинова.

След решението от началото на седмицата от „А1 България” коментираха, че са обжалвали първоначалната заповед, издадена от Комисията за защита на потребителите, с която се оспорва избрания от оператора начин за индексация на цените, спрямо инфлацията в страната за 2020 и 2021 година.  

„Индексацията на месечните абонаментни такси е наложителна, макар и с минимално увеличение, за да можем да отговорим на покачващата се инфлация в страната. Самата възможност за индексация е заложена в нашите договорни отношения с клиентите, но досега не е имало нужда да я ползваме”, посочиха от „А1 България” в позиция до NOVA, изпратена в понеделник. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.