Той пожела успех на единствения кандидат за шеф на ВКС Галина Захарова

"Днес не е денят да обсъждаме българска политика или кризисен PR. Важното събитие е процедурата за избор на шеф на ВКС". Така главният прокурор Иван Гешев коментира декларацията, с която управляващата коалиция поиска оставката му от трибуната на Народното събрание.

Управляващите поискаха оставката на главния прокурор. Гешев: Това е кризисен PR

Обвинител номер 1 пожела успех на единствения кандидат за шеф на ВКС - Галина Захарова.

"Важно е процедурата да протече професионално и при спазване на закона. Сигурен съм, че с колегите от ВСС ще проявим уважение към самите себе си и към институцията и няма да позволим тази процедура да има жълт отенък като при моя избор. Ако не уважаваме съдебната власт и себе си, няма да ни уважават и политиците", заяви още Гешев. 

Прокуратурата също излезе с официална позиция по казуса. От държавното обвинение определиха призива за оставка на Гешев като "крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт".

Ето и пълния текст на позицията:

Във връзка с политическа декларация, представена в Народното събрание,  Дирекция “Публичнa комуникация” предоставя следната позиция на ръководството на ПРБ:

"Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022 г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент.

Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото. 

Ръководството на ПРБ смята, че представената декларация има изцяло политически характер. Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани."

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.