Това стана ясно при посещението на Даниел Лорер в Скопие

На проведеното първо заседание на българо-македонската работна група за икономика, търговия и иновации беше договорено създаването на механизъм срещу дискриминацията на инвеститорите. Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който оглави българската делегация, заяви, че механизмът цели премахване на бариерите.

„Настояваме да няма спекулации. На най-високо икономическо ниво да се заяви, ако някоя от страните има оплаквания, че е дискриминирана. Това да бъде чуто, за да се реагира по възможно най-бързия начин. Ако една българска компания иска да инвестира, а ѝ се бави разрешителното за строеж, това веднага да бъде съобщено и да започне да се решава проблемът. При най-малкото съмнение за дискриминация и неравнопоставено третиране от страна на централната власт, да се даде сигнал, който да бъде проследен на най-високо политическо ниво, което би било гаранция за бъдещата успешна работа“, подчерта министърът.

Османи: Договореното с България ще отиде в парламента

Министърът на финансите на РС Македония Фатмир Бесими добави от своя страна, че идеята има за цел премахването на дискриминацията и подаване на сигнал, ако инвеститор има проблеми с бюрокрацията.

„Практиката показва, че не всичко в документите се изпълнява. Ако подобни възможни проблеми се прехвърлят по-бързо на най-високо ниво, тогава реакцията за отстраняването им ще бъде по-бърза“, каза Бесими.

Даниел Лорер подчерта, че заедно с македонския си колега са единодушни, че двете държави трябва да си помагат за постигането на необходимия икономически растеж. Лорер помоли за разбиране и търпение от страна на обществеността, подчертавайки, че позицията на бизнесът е от изключително значение.

„Разбираме нетърпението, но е важно процесите да се движат заедно. Дайте ни още време да чуем и бизнеса, за да имат програмите максимален ефект. Именно той най-добре знае какво е състоянието от двете страни на границата“, подчерта българският министър.

По време на срещата двете делегации са обсъдили конкретни проекти в областта на земеделието, стартъп индустрията, финансовите инструменти, европейските фондове, икономическото развитие и подобряването на стандарта на живот.

Министърът на иновациите на среща с бизнеса (СНИМКИ)

На среща на работната група със стопанските камари се очаква да представят своите виждания и предложения за развитието на бизнес сътрудничеството между България и РС Македония. "Целта е да се осъществяват дейности, пряко свързани с реалната икономическа активност на пазара", добави македонският министър на финансите Фатмир Бесими.

Относно интереса на България да инвестира в железопътна инфраструктура Даниел Лорер отговори, че София вече е заявила колко са важни за нея самолетните, железопътните и шосейните връзки със Северна Македония и общото икономическо развитие.

Бесими коментира още, че конкретните проекти в областта на жп връзките и транспорта ще бъдат обсъдени от работната група по инфраструктурата.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор:
Източник: БГНЕС