Повече от половината българи са под нужната сума

Повече от половината българи не получават заплатата необходима за нормален живот у нас. Това показва анализ на КНСБ. Според данните през последната година животът е поскъпнал значително.

За последната година хранителните стоки са скочили средно с около 10%. Ръстът е по-висок в сравнение със средния в Европа, който е 4,3 на 100.  Най-много се е повишила цената на олиото с 35%. Значителна разлика има и в ръста на цената на природния газ. Ако средно в Европа той е скочил с 27%, то у нас ръстът е 102%.

Така се повишава и сумата нужна за издръжка. Например едно 3-членно семейство с дете до 14 години трябва да разполага с 2066лв. на месец. За един работещ  е необходима 1148лв. нетна заплата. Като 417 лв. от тях отиват само за храна. Оказва се обаче такава заплата взимат само -34,4% от работещите. 

За да се компенсират разликите от КНСБ настояват минималната заплата тази година да скочи на 760лв, а догодина да стане 50% от средната. И още - ще искат останалите заплати да се повишат с минимум 10%.

1148 лв. според анализа на КНСБ трябва да получава един човек, за да може да се справя с основните си разходи. С близо толкова  разполага  и Антон от Казанлък, но не само за себе си, а за тричленното си семейство.

„Стараем се да износваме дрехите или да купуваме такива от втора употреба. Стараем се максимално да купуваме храни, които са на промоция”, споделя той.

Антон е на борсата. Засега работи само съпругата му. Но за доход от 2000 лв. на семейство не смее и да мечтае.

КНСБ към финансовия министър: Минималната работна заплата да е поне 1103 лв.

Оказва се , че голяма част от хората в страната са под необходимия минимум за спокоен живот 

„За съжаление 2/3 от хората не ги получават тези пари , тъй като средната заплата, да тя е средна, но ако видите по региони с една трета е по-ниска средната по области”, обяснява Любомир Костов от КНСБ.

Разликата се засилва и скокът в цените.

„Българинът потребява основно малоценни стоки. Става въпрос за стоките от първа необходимост. Те нарастват много повече от тези 8%. 3.35% от другата страна е ниската база, от която изхождаме. Колкото е по-ниска базата , толкова по-вреди инфлацията на нашия стандарт на живот”,

Решението  според синдиката – увеличение на заплатите. Според работодателите обаче не е толкова лесно

"Има обаче предприятия, които в момента затварят, заради цената на електрическата енергия. Най-лошото е ,че обвързването на минималната работна заплата с инфлацията, това е нещо, което граничи с рекет”, каза Теодор Дечев от АИКБ.  

И припомнят, че вдигането на заплатите води до вдигане на цените.

„Спиралата на инфлацията, това е един порочен кръг, който е сам заложен в себе си. Вдига се някакъв показател, нарастват цените на стоките, компенсираме заплатите и така инфлацията тича нагоре по-спиралата. Въпросът е, че все още не е измислен начин за усмиряване на тази спирала”, допълни Дечев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.