Бивша възпитателка твърди, че дете е бито с пръчка, а други - заключвани

Съмнение за насилие в общински център за деца в София. Сигналът дойде от бивша възпитателка. Анабел Николова твърди, че e видяла нейна колежка да бие дете с пръчка. Работила е в дома до края на януари, след което е напуснала. За случая е подала и сигнал в прокуратурата. Обвинената социална работничка обмисля да заведе дело за уронване на престижа.

Могат ли да останат на студено хората в нужда

Анабел Николова е израснала в социален дом. До януари тази година работи като възпитател в общинския център за настаняване то семеен тип за деца без увреждания „Детелина” в София. По думите й бившата й колежка Фикрие Байдакова била с дървена пръчка дете, крещейки му, че й е писнало от поведението му. Детето е момче на 12 години.

„Аз заварих жестоко сбиване между деца и за да го предотвратя, взех една метла и я сложих между тях, но не съм посегнала на никого”, твърди Байдакова.

Междувременно отдел „Закрила на детето” към Министерството на труда и социалната политика е излязъл с устно становище, че не е открито насилие в център „Детелина”, каза за NOVA Мина Владимирова от отдел "Социални дейности".

Пожар горя в Център за деца с увреждания в Карлово

Анабел Николова обвинява и директора на дома – Ганка Филипова, в немарливо отношение по случая и невзети мерки. По думите й системно в центъра се извършвали различни нарушения – свидетелства за заключване на деца и кражба от възпитатели на дарени за децата дрехи.

Повече вижте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.