По думите му без да променят Конституцията, няма да успеят да реформират съдебната система

"Властта показва, че може да има справедливост и наказание за корумпираните. Сложно е да реализираш промяната, ако прокуратурата работи против твоите интереси. Без да променят Конституцията, няма да успеят да реформират съдебната система. Без опозиция обаче тази промяна е невъзможна, а ако ГЕРБ не участват в нея, ще им донесе тежки вреди. Все пак нека да има уважение между институциите и битката срещу Гешев трябваше да бъде поведена по-деликатно". Това заяви политологът Слави Василев в "Денят на живо".

Според него промяната може да не е задължително наказание за корумпираните, а има и други измерения. "Хората да живеят по-добре, да се овладее енергийната криза и здравеопазването, както и да се реформират редица сектори", смята Василев. И сподели, че война между изпълнителната власт и прокуратурата. 

"Тъй като в последните години няма повдигнати обвинения въпреки разследванията срещу политици, властта няма дру начин да влияе на съдебната система, освен да представя публично информацията, за това какво правят. тя би трябвало да накара главния прокурор да поеме отговорност за действия или бездействия от негова страна", счита политологът.

Петков и Пеевски си размениха реплики в парламента (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Рядко в нашата държава проверките на прокуратурата стигат до забележителни резултати, сега също мисля, че ще стане така. Освен ако информацията не е такава, че да не може да се отрече. Биха могли да бъдат подслушвани хората на върха на държавата - президента и властта", коментира той.

По думите му подслушванията се случват навсякъде - например Меркел бе подслушвана от американците. "Всеки един човек има периметър на неговия жицвот, който не бива да бъде нарушаван. Тази информация се използва срещу политически противници", посочи Василев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Цветина Петкова