Той протече мирно и без провокации

Най-голямата синдикална организация в МВР излезе на протест. Исканията са 20% увеличение на заплатите и финансиране на реформата в системата. В София пристигнаха полицаи, служители в затворите и пожарникари от цялата страна. Те настояваха за по-високи заплати и достойни условия на труд.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Протестът в София започна малко преди 13:30 ч. от площад Александър Батенберг. След това те тръгнаха на шествие до НС. Имаше изпълнение на химна и минута мълчание за служителите на реда, загинали в изпълнение на дълга си. След нея те паднаха на колене. Те са категорични, че до напрежение няма да се стигне и сред тях няма провокатори.

Синдикатът на МВР: Изоставаме с 15% от заплатите на колеги в други структури на сигурност

Равносметката – на демонстрацията са дошли полицаи от цялата страна. Според протестиращи консумативите си ги плащат сами, а униформите - преправят. 

„В Бюджет 2022 г. не е заложено увеличение на възнагражденията ни. Протестираме и срещу изваждането на пожарната и телефон 112 от структурата на МВР. Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, ще продължим с протестите”, каза председателят на синдикалната федерация Иван Димитров.  

Протестът приключи с обща снимка пред Народното събрание.

Илия Кузманов от СФСМВР обясни, че протестът е приключил малко преди 15 ч. защото много от от полицаите са нощна смяна и трябва да се приберат по родните си места до 19 ч. При неудовлетворителни резултати от преговорите е възможно да има нови протести. Премиерът е отправил покана за среща, както и депутати от "Продължаваме Промяната" и "Възраждане".

Повече гледайте във видеата. 

Пожарникари и полицаи от цялата страна на протест в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.