Признаването на сепаратистки региони в Източна Украйна от руския президент е явно нарушение на международното право, каза той

Очевидното признаване на сепаратистки региони в Източна Украйна от руския президент Владимир Путин е нарушение на международното право, каза британският премиер Борис Джонсън на пресконференция, предаде Ройтерс.

Путин призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики

Премиерът на Великобритания научи за признаването на ДНР и ЛНР от Русия по време на пресконференция. Джонсън прекъсна речта си, за да говори по телефона с президента Владимир Зеленски.

"Щом дойдох на тази пресконференция, разбрах, че Владимир Путин обявява, че Русия признава самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики. Това е явно нарушение на международното право. Това е грубо нарушение на суверенитета и целостта на Украйна“, заяви премиерът.

САЩ налагат санкции на отцепилите се украински региони

Джонсън каза още, че подобни действия на Руската федерация са нарушение на Минските споразумения. „Това, което вече казах за пакета от санкции, е, че те ще бъдат въведени в действие при руско нахлуване или инвазия. Но е очевидно, че случилото се е много лоша новина", каза той.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева
Източник: БГНЕС