Проданов: Предвидените реклами за туризъм за Украйна и Русия да бъдат пренасочени към съседни страни

Държавата ще плаща настаняването на украински граждани, само ако имат статут на бежанци. Това съобщи министърът на туризма Христо Проданов. 

След разговори с хотелиери приетата сума е 40 лева на човек на ден. По думите на министъра тя ще стигне за нощувка и 3 хранения. Очаква се мярката да започне да действа още следващата седмица.

Според Проданов предстоящият сезон може да бъде спасен, само ако спре войната в Украйна.

България да пренасочи рекламите за туризъм, предвидени за Украйна и Русия, към съседните ни страни като Северна Македония, Сърбия и Румъния. Това предлага още министърът на туризма По думите му единствено тези държави няма да се повлияят толкова от ситуацията в района.

За летния туристически сезон страната ни е загубила около 400 хиляди руски туристи, които са били организирани. Така държавата ни ще разчита основно на български туристи. 

Обсъждат 40 лв. помощ на ден за украинци, търсещи закрила у нас

"Ние само по този начин може да осъществяваме контрол върху хората, за които държавата поема ангажимент. Тук не бива да се мисли някой да печели от нещастието на тези хора, майки с деца, които бягат от война. Ролята на държавата е да следи за максимално прозрачното и ефективно използване на тези средства. Като след това ние ще кандидатстваме и по европейската програма за хуманитарна помощ, за да могат тези средства да бъдат възстановени", заяви Христо Проданов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.