Разговори от първо лице

“Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство е казала, че украинските войни са изнесли хората от родилния дом в Мариупол и са остановили свои оръдия. Това не е вярно”, заяви в студиото на “Здравей, България” Олена Чмир, преподавател в центъра по българистика Киевския университет.

По думите й това е “подготвена предварително провокация”.

“Знам, че нашите власти вече няколко пъти се опитват да организират хуманитарен коридор, който всеки път се обстрелва от руснаците”, каза още Чмир. “Става дума за тези курортни градчета в близост до Киев- Буча, Ирпен, Гостомел”, поясни тя. 

Олена Чмир нощува в бомбоубежище от три дни. С нея е и 5-годишната й внучка. 

“Бомбоубежища се намира до жилищния блок, в който живеят моите роднини. Помещението е старо, от съветско време, просторно е, има вентилация, която не знам дали работи,  и тоалетни. Спим на дървени двуетажни легла. Хората носят собствено спално бельо. Ние не успяхме да намерим къде да спим”, разказва Чмир и допълни, че вечер има хора, които следят за безопасността на хорат там през нощта. 

“От град Запорожие има възможност да отидем на запад. Вече изпратихме една група, сега събираме хора за следваща група, които да преминат през румънската граница”, обясни Васил Митков от Запорожие, председател на българското дружество в Запорожие.

Той потвърди, че АЕЦ Запорожие продължава да бъде под руско владение. 

“Има голяма опасност от непредвидени ситуации, които могат да доведат до големи трагедии за целия свят”, каза още Митков и допълни, че там към момента магазините работят, а банковата им система работи.

Три автобуса с евакуирани от Одеса, Украйна жени и деца са пристигнали в Приморско. Това каза в студиото на “Здравей, България” Мария Попова, бесарабска българка в Одеса, която помага на хората и организира евакуацията там. 

“Мисията продължава. Вчера изпратихме поредният автобус с жени и деца, които пътуват към България”, каза Попова. 

Повече от 1000 жени и деца са тръгнали за България по този канал, каза още Попова и допълни, че броят на желаещите всеки ден расте. 

Продължава и евакуацията на хора от градовете Запорожие, Бердянск и Мелитопол. До момента само един автобус е тръгнал оттам към България, “но това е недостатъчно”, казва Попова. 

“Търсим начини как да ги доведем в Одеса, а оттук да тръгнат към ферибота Орловка”, поясни още тя.

 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
Редактор: