Тя ще бъде от градовете Киев, Суми, Енергодар, Мариупол, Изюм и Волноваха

Украйна отваря днес седем хуманитарни коридора, за да могат цивилни граждани да напуснат обсадените от руските сили градове, включително южното пристанище Мариупол. Това каза вицепремиерката  Ирина Верешчук, цитирана от Ройтерс.

„Цивилните граждани започнаха напускат украинския град Суми по хуманитарен коридор днес след постигнато споразумение за  прекратяване на огъня в района”, каза управителят на Сумска област Дмитро Живицки.

"Няколко хиляди души са напуснали обсадения град тази седмица по силата на споразумения с Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари. Хората напускат и близките селища Краснопиля и Тростянец", каза Живицки. 

Президентът на Украйна Владимир Зеленски съобщи в четвъртък, че ще бъдат създадени шест хуманитарни коридора за евакуация на цивилни граждани, пише БГНЕС.

Ден 15 от войната: Накъде се насочват хората, опитващи да напуснат Украйна

Евакуацията ще бъде от градовете Киев, Суми, Енергодар, Мариупол, Изюм и Волноваха, заяви Зеленски във видеоклип, публикуван в канала му в Telegram.

"Успяхме да организираме три хуманитарни коридора в Киевска област и градовете Суми и Енергодар. Спасени бяха близо 35 000 души", каза държавният глава.

Отбелязвайки, че усилията ще продължат и утре, той допълни: "В момента се работи по въпроса. Подготвяме шест хуманитарни коридора. Ще изведем хората и от градовете Мариупол, Изюм и Волноваха".

Бомбардировки в Житомир, атакувани са две болници, едната от които е детска

По данни на ООН от началото на войната с Русия на 24 февруари в Украйна са загинали най-малко 474 цивилни, а други 864 са били ранени.

Над 2,1 млн. украинци са избягали в съседни държави, сочат последните данни на Агенцията на ООН за бежанците.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
Редактор:
Източник: БТА