Петков критикува остро хибридните атаки във войната и обвини ГЕРБ

Премиерът Кирил Петков с категорично мнение за позицията на България за войната в Украйна. Той призова да се разграничи историческата привързаност на страната ни към Русия от режима на Владимир Путин. Министър-председателят отправи остри критики към предишните управляващи. На среща с бизнеса Петков и членове на кабинета обсъдиха рисковете за икономиката и обещаха нови компенсации.

След началото на войната в Украйна правителството е започнало проверка на нашата готовност за отбрана. Резултатите според Кирил Петков показали много малко годни за ползване убежища, липса на таблетки калиев йодид и ранна система за известяване, която в голямата си част не работи, както и изцяло липса на план за приемане на бежанци.

Затова според премиера се наложило новите управляващи да започнат тепърва да изготвят план.  Петков отново заяви категорично, че страната ни подкрепя санкциите към Русия и призова да помислим за ползите от това да сме част от Европейския съюз и НАТО.

Премиерът обясни, че правителството е започнало да изгражда от нула механизма за действие при военна криза. „Поглеждайки към нашата система за отбрана, това е като един лист с точки, които не са свързани, когато имаш несвързани точки, те стават единствено за мишена”, подчерта министър-председателят.

Нямало и план за действие при евентуална радиационна заплаха. „Можеше да имаме „Чернобил 2”. Веднага се замислихме какво, ако имаме инцидент и следващата реколта на България е радиоактивна”, посочи още той.

Така управляващите започнали с първа стъпка - подсигуряване на запаси от храна. „Решихме, че ще купим малко над 1 млн. пшеница, за да сме сигурни, че българските деца няма да ядат радиоактивен хляб”, заяви Петков.

Втора стъпка - проверка на бомбоубежищата и защитната екипировка. „Имаме противогази за всички, трябва да сме спокойни. Да, но те съществуват само по една причина, защото струва пари да бъдат изхвърлени”, обясни премиерът. „Нека видим какво се случва с йодните таблетки - ами нямаме”, добави Петков.  

В края на февруари правителството отпусна допълнителни средства за подновяване на таблетките калиев йодид, както и за ремонт на Националната система за ранно предупреждение.

Премиерът с обвинения към ГЕРБ

Премиерът критикува остро хибридните атаки във войната, като обвини ГЕРБ, че са се възползвали от ситуацията.

„Когато зад младежкото ГЕРБ стои една сериозна инвестиция от спонсорирани постове - над 2 млн. за една вечер във Facebook, за да използваш страха на хората от войната - ето това е престъпление и това е ниво на предателство”, каза Петков.

„Страхувам се, че министър-председателят говори като умопомрачен. Този призрак в главата му на младежи ГЕРБ му пречи да идентифицира кризите, каквито са. В момента ние дори не можем да започнем да говорим за проблемите, защото ще бъдем набедени, че сме престъпници и предатели”, коментира Георг Георгиев от ГЕРБ.

За хибридните атаки Петков отправи критики и към партия „Възраждане”. „Това, което се случи дори на 3-ти март на Шипка, може би е случайност, но на 1-ви „Възраждане” имаше 2 часа среща с Митрофанова”, посочи Петков.

Според премиера ситуация в Европа изисква ясна позиция от страна на България. „Единият вариант е да се крием в тревата и да кажем: „Дано тази буря мине покрай нас”. Другият вариант е да кажем: „Не - омръзна ни България да не може да решава собствената си съдба и да няма глас. Винаги Великите сили да решават нещо за нас”. Ние имаме собствен глас”, категоричен е премиерът.

Петков призова да се прави разграничение между привързаността на българите към руската култура, приятели и режима на Путин. „Това не може да бъде сложено под една шапка, защото имам приятели в Русия и трябва да подкрепям Путин”, каза още министър-председателят.

И посъветва българите да преосмислят ползите от членството ни в НАТО и ЕС. „Разликата между нас и Молдова е, че нас не ни е страх кой ще прелети над българското небе”, уточни той.

Петков разказа и за първия си разговор, който проведе снощи с американския вицепрезидент Камала Харис, като заяви, че разговорът е бил по инициатива на Харис. Тя е благодарила за категоричната позиция на България спрямо войната в Украйна. Двамата са обсъдили и борбата с корупцията у нас.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.