Експертен анализ на социолога Мира Радева и политолога Иво Инджов

"Интересното в социлогическото проучване е, че имаме две много ясно изразени ядра, като въпросът е доколко те ще съумеят да се запазят. Едното е твърда подкрепа за ГЕРБ, симпатизантите ѝ намират аргументи за продължаващата подкрепа, но такива намират и тези на "Продължаваме промяната". Другите интересни факти са, че ДПС също имат твърда подкрепа, продължава спадът на БСП и ИТН", това каза в "Твоят ден" социологът доц. Мира Радева.

За нея е естествен растежът на "Възраждане", като се има предвид настоящата ситуация.

"Аз още преди войната в Украйна изказах мнението, че тази коалиция нама да управлява дълго. В настоящия момент те са обречени да управляват. Последното, което бихме желали в момента, са предсрочни избори", смята социологът.

Мира Радева сподели, че изпълнителната власт трябва да свиква с това да бъде критикувана. "Управляващите трябва да знаят, че критиките към социолози и журналисти е лош знак. Обществената критика е естествена и нормална", подчерта тя.

"Моментната снимка на електоралните нагласи е напълно нормална. Минали са само три-четири месеца от началото на това управление, за да се правят генерални изводи. Никой анализатор не е имал някакви свръхочаквания за стабилност на една коалиция, съставена от четири партии, която управлява в условия на наслагващи се кризи", каза политологът доц. Иво Инджов.

Той добави, че е отминала и първоначалната еуфория от изборните резултати, смяната на властта.

"След надеждата за начало на нова промяна е нормално да има и разочарования", смята той.

"След 12-годишното квазиавторитарно управление на ГЕРБ, хората очакват бърза смяна на порочните модели и практики, а те няма как да се случат извънредно бързо", заяви още доц. Инджов.

За него не бива да се очаква твърде голям хоризонт на управление на тази коалиция, като тя ще изкара най-много до местните избори, а може и по-рано да се разпадне.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.