Това заявява премиерът в интервю за гръцкото издание „Катимерини”

Премиерът Кирил Петков заяви, че София обмисля потенциални доставчици и извършва предпроектно проучване, за да направи конкретно предложение „в рамките на 12 месеца” за снабдяване на Гърция с енергия от атомна електроцентрала, която ще бъде построена у нас.  

„Нуждаете се от по-евтино електричество. Ние имаме ядрена енергия, а вие - не. Можем да работим заедно като добри съседи, изграждайки дългосрочни отношения чрез създаването на атомна електроцентрала с общи ползи в сектор, който е важна алтернатива на недостига на енергия в нашия регион”, обясни министър-председателят в интервю за „Катимерини”.

Той заяви, че целта е „да се засили енергийната връзка между Гърция и България чрез газопровода IGB, както и чрез резервите за втечнен природен газ в Александруполис, в Северна Гърция. „Това са две възможности, които искаме да развием възможно най-бързо, за да имаме алтернативи”, каза той, като отбеляза, че поради събитията в Украйна „се нуждаем от по-голяма диверсификация на енергийните източници”.

Петков също така осъди „неразумните действия” на руския президент Владимир Путин и изрази съжаление, че стотици хора са убити „на олтара на имперските желания на един авторитарен лидер”. България, каза той, е тясно свързана с народа и културата на Русия, „но ние разделяме това от сегашния авторитарен режим в Русия”.

Той също така отхвърли призива на Москва НАТО да се изтегли от България и Румъния. „Не ми харесва идеята някой да ни казва какво трябва и какво не трябва да правим. Ние сме независима държава и правим своя избор”, категоричен е Петков.

Премиерът обясни и защо София иска да бъде изключена от решението на Европейския съюз за ембарго върху вноса на руски газ. „Много европейски държави предприемат строги мерки срещу Русия и дори страни като Германия или Австрия не могат да изключат напълно руския газ, от който са силно зависими. Повече от 80% сме зависими от руската енергия. По същество ще спрем икономиката си”, подчерта той.

Пред гръцкото издание Петков коментира и позицията на страната ни за присъединяването на Северна Македония в ЕС. „Ние подкрепяме европейската перспектива на Северна Македония, както и на Албания. Но има някои неща, които първо трябва да бъдат уредени, като например зачитането на правата на българите в Северна Македония с гаранции в рамките на конституцията. Имаме пътна карта и много добра комуникация с правителството на Северна Македония и се надяваме бързо да напреднем”, подчертава премиерът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.