Генералният секретар на ООН предупреди, че светът е на прага на глобална продоволствена криза

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да се сложи край на "абсурдната война", започнала с руското нахлуване в Украйна преди около месец, и предупреди, че конфликтът "не показва признаци на бърза развръзка" и че украинският народ "преживява истински ад", предаде Ройтерс.

"Продължаването на войната в Украйна е морално неприемливо, политически неоправдано и безсмислено от военна гледна точка", каза Гутериш пред репортери в Ню Йорк. 

"Дори и Мариупол да падне, Украйна не може да бъде превзета град по град, улица по улица, къща по къща", заяви генералният секретар на ООН.

Антониу Гутериш: Възможен е ядрен конфликт

"Тази война не може да бъде спечелена. Рано или късно тя ще трябва да се премести от бойното поле на масата на преговорите", подчерта той.

"Време е да се сложи край на тази абсурдна война", заяви Гутериш.

Гутериш посочи, че около 10 милиона украинци са напуснали домовете си, и предупреди, че последиците от войната се усещат по целия свят.

"Неимоверното поскъпване на храната, енергоносителите и торовете заплашва да прерасне в глобална продоволствена криза", каза той.

Гутериш заяви, че има елементи на дипломатически напредък по "ключови въпроси", и добави, че дори и сега на масата за преговори е налице всичко необходимо за незабавно прекратяване на военните действия и за сериозни преговори за мир между Русия и Украйна, предаде Асошиейтед прес. Той обаче не уточни какви са тези елементи и не отговори на никакви въпроси.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БТА