Повече от 100 000 души чакат да бъдат евакуирани от града

Проруските сепаратисти са спрели хуманитарен конвой недалеч от обсадения  пристанищен град Мариупол, съобщи високопоставен служител в Киев, цитиран от ДПА. Бойци от самопровъзгласилата се Донецка народна република са взели "за заложници" няколко служители на украинската гражданска отбрана в Манхуш, на 10 км западно от Мариупол. Това заяви вицепремиерът Ирина Верешчук. По думите й задържаните хора са управлявали автобуси, с които е трябвало да бъдат евакуирани цивилни от Мариупол.

Украински здравен министър: Десет болници са разрушени

Маршрутът за евакуация е бил съгласуван с Международния червен кръст.

Повече от 100 000 души чакат да бъдат евакуирани от града на Азовско море, където ситуацията става все по-тежка на фона на непрестанните руски атаки. Руското министерство на отбраната заяви, че над 68 000 цивилни са били евакуирани от Мариупол, разположен в Донецка област, без помощта на Киев. Тези хора сега се намират "в пълна безопасност под защитата на Руската федерация", заявиха от министерството.

Киев обаче обвинява Москва, че против волята им е докарала в Русия  жени и деца от домовете им в Донецка и Луганска област. Според представител на украинския парламент тези хора са настанени в руски лагери близо до границата и им били отнети телефоните и документите.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор:
Източник: БТА