УНИЦЕФ предупреждава за повишения риск от трафик и експлоатация, особено за непридружените деца

Всяка минута 90 деца бягат от войната в Украйна. Това е 1 дете за всеки удар на сърцето ви. От 24 февруари насам над 1,5 млн. деца са напуснали родината си. Неизвестен е броят на разселените вътре в страната. Много деца пътуват сами или са се разделили със своите родители.

УНИЦЕФ продължава да предупреждава за повишения риск от трафик и експлоатация особено за непридружените деца.

Саня Саранович, зам. представител на УНИЦЕФ България изрази в "Социална мрежа" по  NOVA NEWS благодарност към българското общество и българското правителство, което е направило възможно приемането на бежанци от Украйна, както и за състраданието и доброто отношение.

Тя добави, че благодарение на щедростта българските граждани и фирми са събрани над 450 000 лева, които ще бъдат използвни за покупка на животоспасяващи материали на страдащите хора в Украйна, като УНИЦЕФ в Украйна покрива 49 болници, към които ще бъдат насочени материали за деца и майки. Около 8 милиона души ще се възползват от тази помощ, а 2 милиона от тях са деца.

Саня Саранович информира, че ще бъдат създадени центрове за подкрепа за деца и семейства по границата на България и в София, това ще са сигурни пространства за бежанците, където ще могат да получат топла храна, сигурност, информация за регистрацията, децата ще могат да играят, ще се оказва и правна помощ.

Превод в ефир: Чавдара Пантич

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров