От НС се чуха и призиви за още по-строги санкции срещу Русия

Депутати поискаха България да изгони руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. От „Демократична България” прочетоха специална декларация, в която освен оттеглянето на дипломата, искат и осъждане на Русия заради цивилните жертви в Украйна. Партията настоя Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата.

От парламентарната трибуна се чуха и призиви за още по-строги санкции срещу Руската федерация и за това България да изпрати оръжие в помощ на Украйна. Опозиция и управляващи кръстосаха мнения по темата, а това да бъде ли отзован руският посланик е било тема на обсъждане и в Министерския съвет, обясни вицепремиерът Асен Василев.

„Става все по ясно, че режимът на Путин извършва военни престъпления, набиращи мащабите на геноцид. Настояваме за обявяване за персона нон грата на руския посланик у нас - Митрофанова, чието поведение оронва достойнството на България”, коментира Антоанета Цонева от „Демократична България”.

„Личното ми мнение е, че бих подкрепил едно такова предложение”, обясни Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната”.

„Аз мисля че това е неизбежно, дори и да не стане сега. Виждате, че инвазията на Русия е много тежка и строга и всички страни взимат ответни мерки”, обясни Николай Радулов от „Има такъв народ”.

ДБ поиска Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата

От трибуната последва призив - България да се включи в „отпора” срещу руската агресия и още: „Страната ни да подкрепи нови, по-сурови европейски санкции срещу Русия.  България да започне да предоставя на Украйна оръжие и муниции”, допълни Цонева.

„Продължаваме Промяната” и БСП отказаха коментар дали застават зад това искане. Докато от опозицията се чуха полярни мнения.

„Ако ние управлявахме в момента, г-жа Митрофанова щеше да е обявена за персона нон гарата и щеше да си е тръгнала много отдавна. Отдавна е прекрачила границите на нормалното, което е позволено на един дипломат”, е мнението на депутата от ГЕРБ Даниел Митов.

„Нито е уместно, нито е подходящо в момента България да влиза в реториката, на която и да е друга държава и да гони посланик”, смята Цончо Ганев от „Възраждане”.

Радулов, ИТН: Обявяването на Митрофанова за персона нон грата е неизбежно

„Има държавни структури, които ще анализират ситуацията и ще вземат съответните решения. Това не е работа на Народното събрание или на политическите сили”, коментира Хамид Хамид от ДПС.

Напрежението между руския посланик и българските власти се обостри след интервю на Митрофанова, в което нарича премиера Кирил Петков „чиновник”. Дали тя да бъде отзована от България е било тема на обсъждане днес в Министерския съвет.

„Такава позиция на правителството се обсъжда. Възможно е до края на деня правителството да излезе с обща позиция”, каза Асен Василев.

БСП: В коалицията не е обсъждано отзоваването на руския посланик

Корнелия Нинова посочи във Facebook, че темата за отзоваването на Митрофанова не е обсъждана на „Дондуков” 1. По думите ѝ ако посланикът бъде изгонен, то това ще бъде крайна стъпка с тежки и дългосрочни последици.

Припомняме, че по искане на българските власти от Русия за консултации в България се завърна посланика ни Атанас Кръстин. След този акт премиерът Петков обяви, че очаква реципрочни действия от Руската федерация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.