Кирил Петков заяви, че срещу Eмил Тонев има доклади на МВР и ДАНС

Два дни, след като кабинетът поиска президентът да освободи началника на НСО генерал Емил Тонев, все още няма отговор дали той ще бъде отстранен. Премиерът Кирил Петков заяви, че срещу шефа на службата има доклади на МВР и ДАНС. Той, обаче, не пожела да каже какво пише в тях.

Шефът на НСО: Няма образувано досъдебно производство срещу мен преди година

Преди дни правителството поиска отстраняването на Тонев заради предадени записи от камерите в Министерския съвет на прокуратурата. Видеоматериалите са поискани заради делото срещу Борисов, Горанов и Арнаудова и обхващат период от един месец. Петков видя проблем в това, защото Министерският съвет се явява контактна точка на Европейската прокуратура.

„Когато прокуратурата изземе за един месец видеоматериала, те могат да видят всеки един гражданин, който е искал да подаде сигнал срещу предишното статукво, което в момента се е окопало. За мен главния прокурор не си върши работата и не само това, а и ги предпазва”, заяви Петков.

Шефът на НСО: Нямам намерение да подавам оставка

На въпрос защо обаче иска оставката на началника на НСО, предвид, че той е спазил закона, той отговори: „Първата причина е, че той иззема видеоматериалите без да каже на когото и да е било с гриф „спешно”. Аз съм съгласен, че той трябва да ги даде, но най-малко трябва да уведоми Министерския съвет. Второ, има и други доклади, които съм предал на президента, които са на база на доклад от ДАНС”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Росана Манева