Инициативата е част от мисията на Асоциация „Българска книга“ за подкрепа на грамотността, културата и образованието

Репортерът на NOVA Владислава Тричкова, която бе сред журналистите дали старт на "Походът на книгите" на 2-ри април, продължава мисията си да популяризира четенето сред децата. На 14-ти април тя ще се срещне с учениците от 138 СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски", за да им прочете откъси от любимите си детски книжки.

Инициативата е част от мисията на Асоциация „Българска книга“ за подкрепа на грамотността, културата и образованието. Целта на кампанията е да повиши интереса към четенето на книги сред децата и юношите, както и да информира обществото като цяло по темата за грамотността сред най-малките. Дигиталната платформа на събитието тази година позволява включването на деца от цялата страна и от чужбина.

Стартира кампанията „Походът на книгите”

Каузата на Асоциация „Българска книга“ e повишаване на интереса към четенето и функционалната грамотност сред подрастващите. Десетото издание на националната кампания стартира на 2 април – Международния ден на детската книга и ще приключи на 23 април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право. 

Денят за старт на кампанията не е избран случайно – това е Международният ден на детската книга, който се отбелязва всяка година в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни от най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още „Малка Нобелова награда“.

„ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ": Известни личности четат любимите си книги на деца

В тазгодишното издание ще участват еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел; вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова – патрон на събитието; заместник-председателят на народното събрание Кристиан Вигенин, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на културата Атанас Атанасов; министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош и др.

СЛЕДЕТЕ СЪБИТИЕТО В СТРАНИЦАТА НА АБК ВЪВ FACEBOOK:

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: