Това каза премиерът след като българските моряци от "Царевна" кацнаха на родна земя
"Фокусираме се върху спасяването на моряците от кораба „Рожен”, който се намира на пристанището в Черноморск". Това каза премиерът Кирил Петков, след като българските моряци от "Царевна" кацнаха на родна земя. Той обясни, че на борда на „Рожен” моряците имат храна за 3 месеца.
Вече почти 2 месеца той стои на украинското пристанище „Черноморск”. Корабът попада там два дни преди началото на войната, на борда му има 17-членен екипаж.
Борис Марков е един от първите моряци, които напускат “Рожен”. На 3-ти март той и готвачът поемат риска и напускат кораба сами. До гарата в Одеса стигат с кола.
Руското посолство: Споделяме радостта заедно с близките на моряците от „Царевна”
“Спират всяка кола. На едно от КПП-тата ни казаха, че ако бяхме от Беларус или Русия - няма да ни пуснат”, разказва Марков.
Месец и половина по-късно другата част от екипажа продължава да е на борда. Капитанът на кораба споделя, че за сега всички са добре, но отказва да говори за евакуация.
“На кораба в момента, имаме храна за 2-3 месеца, имаме вода и няма бойни действия”, каза Камен Чакъров, капитан на кораба “Рожен”.
Досега 6 човека от “Рожен” са евакуирани. На борда остават 11 български граждани, които са там по собствено желание, твърдят от външното ни министерство.
По думите на Антон Марков от “Ситуационен център” - МВнР се изчаква син коридор за изтегляне на кораба.
“Районът е много по-спокоен”, каза още Марков и допълни, че моряците имат достатъчно провизии.
Властите не спират да поддържат контакт с екипажа на “Рожен”. Те обясниха, че евакуацията оттам става много по-бързо и лесно, в сравнение с “Царевна”.
“Много по-близо е до България. Намира се на не повече от 100-150 км от Одеса, а от там има редовна линия за Варна”, поясни Марков.
От външно министерство обясниха, че могат да съдействат на членовете на екипажа, ако пожелаят да напуснат кораба и да се приберат у нас.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.