На Велики четвъртък Божият син пророкува смъртта си

В София се състоя празник на традициите, свързани с Великден. Около 200 деца от различни училища и детски градини се събраха заедно, за да боядисват яйца на площад „Св. Неделя“.  Запретнали ръкави от рано…деца от цяла София показаха уменията си да боядисват великденски яйца. По-възрастните взеха първите яйца, боядисани в червено, и нарисуваха кръст на челата на по-малките.

„Децата са творци, от нас, възрастните, само се изисква да им оставим възможността да правят чудеса“,  твърди Велина Тонева, съорганизатор на проявата.

Инициативата е на Софийската Света Митрополия. Според дякон Евтимий Велики четвъртък е възпоменание на Тайната вечеря на Божия син с апостолите. Исус Христос пророкувал смъртта си и посочил, че един от тях ще го предаде.

„Призовавам всички онези, които могат да смирят сърцата си на днешния ден“, споделя дякон Евтимий.

С песен на уста на Велики четвъртък всяка година традициите оживяват в село Студено буче. Бабите там се събират заедно, варят яйца, разтварят боя в купи и месят козунаци.

„Боядисваме яйцата, които сме събрали от Лазаровден. Първото боядисано яйце е червеното“, разказва една от бабите, боядисващи яйца.

Казват, че всеки един цвят символизира нещо специално. Червеното яйце има магическа сила. То се слага под иконата и престоява до другата година. Жълтото яйце е житният клас на нивата. Колкото по-голям е житният клас, толкова повече зърно ще има в хамбарите.  

Но наред с приятните емоции от боядисването на яйца, от Агенцията по храните призовават за бдителност, когато си купуваме бои.

„Те трябва да съдържат оцветители, които са включени в списъка на добавките в храни. Трябва да купуваме само от регламентирани обекти“, предупреждава Татяна Николова, БАБХ.

От контролния орган съветват: „Не трябва да боядисваме яйцата с пяна за бръснене, не трябва да боядисваме яйцата с маркер“, посочва Николова.

Проверките на Агенцията до момента показват, че боите на пазара у нас са безопасни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.