Русия твърди, че е поела контрола над цялата Херсонска област

Боевете в Източна и Южна Украйна продължават. Киев твърди, че москва планира да ускори своята офанзива на изток. Украинската армия съобщи, че на този етап няма особена промяна в действията на руските сили по фронтовата линия в Донецка и Луганска области. Промяна има обаче на юг, в района на Херсон, където Киев призна, че Москва е отбелязала напредък, макар и малък.

Русия твърди, че е поела контрола над цялата Херсонска, както и част от Запорожката и Николаевска област.

Русия твърди, че е поела контрола над Херсонска област

Руските удари продължават и срещу Азовстал в пристанищния град Мариупол, където стотици цивилни граждани остават блокирани. Продължават и руските удари в други части на Украйна.

„Високоточни ракети с голям обсег и разположената в морето ракета "Калибър" са унищожили хангари на територията на алуминиевия завод в Запорожие. Там се съхраняват огромен брой оръжия и боеприпаси на, които са доставени от Съединените щати и от европейските страни за украинската армия”, казва Игор.

Руските системи за противовъздушна отбрана са били задействани през нощта в района на град Курск, съобщиха местните власти. Те обаче не дадоха повече подробности за естеството на заплахата в града, който се намира на около 100 километра от границата с Украйна. По-рано беше съобщено за няколко експлозии край Белгород, друг руски град на около 40 километра северно от украинската граница.

Киев: Руски подкрепления пристигат за офанзива в Източна Украйна

Киев отново обвини Москва за умишлени убийства на цивилните граждани.

 „Имахме споразумение с Русия за зелените коридори за евакуация. Те обаче изцяло го нарушиха. Конвоят ни пристигна до контролния пункт и руснаците отвлякоха ръководителят на колоната. Те обстрелваха хуманитарния конвой и след това откриха огън по войниците ни, въпреки че нашата армия не стреляше”, коментира Олександър.

Стотици деца, жени и възрастни цивилни остават блокирани в бомбардираните градове. Други пък се евакуират сами заради липсата на зелени коридори.

 „Напуснах града на осми, а на десети съпругът ми почина и го погребаха в градината под едно дърво, защото няма останали места в гробището”, споделя Людмила.

Въпреки ударите на Русия, Украйна все още запазва контрола върху по-голямата част от въздушното си пространство, твърди британското разузнаване. То допълни, че Москва не е успяла ефективно да унищожи военновъздушните сили на страната или да възпре украинската отбраната по въздух.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.