От Министерство на отбраната на страната заявиха, че неговите сили са "освободили" целия регион Херсон в Южна Украйна

Боевете в Източна и Южна Украйна продължават. Киев твърди, че на този етап няма особена промяна в действията на руските сили в Донбас, където украинските военни успяват да удържат руските части по фронтовата линия в Донецка и Луганска области. Промяна има обаче на юг, в района на Херсон.

Отстраненият директор на "Кинтекс": България изнася оръжия за Украйна чрез посредници

По-рано във вторник местен украински военен представител каза, че руската армия е назначила нови ръководители на Областната администрация и Градския съвет. Кметът на Херсон обаче отказва да сътрудничи на администрацията, назначена от руските войски. Междувременно, руските системи за противовъздушна отбрана са били задействани през нощта в района на град Курск, съобщиха местните власти, без да дадат повече подробности за естеството на заплахата. Градът се намира на около 100 км от границата с Украйна и досега не е ставал обект на удари.

По-рано беше съобщено за няколко експлозии край Белгород, друг руски град на около 40 километра северно от украинската граница.

Президентът Зеленски благодари за подкрепата на румънския премиер, който посети Киев във вторник. „С Румъния споделяме общо виждане, както за перспективите, така и за заплахите за европейското единство, особено в Черноморския регион. Съгласихме се да работим заедно, за да гарантираме сигурността в нашия регион”, каза той.

Москва: Украйна може да се разпадне на няколко държави

Междувременно САЩ осъдиха остро изказването на руския външен министър Сергей Лавров за заплахата от ядрена война. „Смятаме, че свободното говорене за ядрени оръжия и ядрената ескалация е особено безотговорно и е върхът на безотговорността. Когато става въпрос за потенциална ядрена ескалация, разбира се, ние обръщаме много внимание на действията на Русия, на това, което тя прави, на това, което не прави”, заяви Нед Прайс.

Международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев каза в ефира на „Здравей, България”, че Херсонска област е важна с това, че осигурява и гарантира сухопътния достъп до Крим по Азовското крайбрежие. „Въпрос на време е да се затвори пътят между Донецка и Луганска област, Херсон и Крим”, каза той.  

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.