Ако газът има непосилна за бизнеса и домакинствата, то държавата ще се намеси

"Цената ще се определи когато се сключат договорите за внос. „В момента се опитваме да намерим общоевропейско решение, което да направи общоевропейска поръчка, голяма поръчка, което ще намали разходите. Ако се окаже, че входът на тези суровини е от Гърция и Турция, преминаващ през България, ние ще получаваме и транзитни такси, което допълнително може да намали тези разходи и даже – нека не звучи абсурдно, но даже може да се окаже, че в един момент имаме по-ниски цени на горивата. Затова казвам, че на този етап не можем да сме сигурни за цената, но ако има висока цена, която е непосилна за бизнеса, която не отговаря на възможностите в момента на българския бизнес, на българските домакинства, то държавата ще се намеси“. Това каза вицепремиерът Борислав Сандов.

Дълги години аз и моите колеги повтаряме, че тази зависимост на енергийни суровини от Русия крие огромни рискове, освен че създава и чисто геополитически проблеми на България през годините. 

Петков в Бородянка и Буча: Пълен ужас, мирни граждани стават мишени (ВИДЕО)

С едностранното си решение да прекрати доставките на газ, Русия наяве ни показа как тези рискове се отразяват на България. „За щастие сме част от Европейския съюз, и той е един солидарен съюз, който бързо ще намери решение и на този проблем“, каза Сандов.

През последните месеци правителството е разглеждало възможността за подобен риск.

„И сме успели да подсигурим първо – време, в което ние да преминем към други горива, и второ - алтернативни източници на този тип ресурси, като единствената разлика, защото няма риск за доставките, единствената разлика ще бъде в цената. Тук България отново, като държава и ние като правителство, ще направи всичко възможно да компенсираме тези разлики, както в момента правим с разходите за електричество“, каза Сандов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС