Взривовете са извършени само няколко дни след смъртоносен бомбен атентат в шиитска джамия

Две бомбени експлозии в отделни микробуси убиха най-малко девет души в Мазари-Шариф, съобщи полицията. Инцидентът се случи седмица след като смъртоносна експлозия разтърси шиитска джамия в северния афганистански град.

Броят на насилствените нападения на обществени места е намалял, откакто талибаните се върнаха на власт през август миналата година, но сунитската групировка "Ислямска държава" продължава да атакува шиитите, които смята за еретици.

Шестима ранени при взрив с граната в афганистанска джамия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Взривовете в четвъртък станаха в рамките на няколко минути един след друг в различни квартали на Мазари-Шариф, когато пътниците се прибираха по домовете си за ифтар, заяви за АФП говорителят на полицията в провинция Балх Асиф Вазири.

"Изглежда, че мишените са били шиитски пътници", каза той и добави, че при взривовете са ранени 13 души. "Враговете на Афганистан създават напрежение и разделение сред нашия народ", каза още Вазири.

До момента нито една групировка не е поела отговорност за взривовете.

Взрив в Истанбул, най-малко 10 ранени (ВИДЕО)

Взривовете бяха извършени само няколко дни след смъртоносен бомбен атентат в шиитска джамия в Мазари-Шариф, при който загинаха най-малко 12 поклонници, а десетки други бяха ранени.

Миналата седмица друга бомбена атака в джамия в северния град Кундуз беше насочена срещу малцинствената суфистка общност и уби най-малко 36 души по време на петъчната молитва.

При друго нападение, също насочено срещу шиити, две бомби избухнаха в училище в Кабул и убиха шестима ученици.

Джихадистката ИД пое отговорността за нападението срещу джамията в Мазари-Шариф, но досега никоя групировка не е поела отговорност за бомбения атентат в Кундуз.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: