Това се случва часове след евакуацията в Мариупол

Русия поднови въздушните удари срещу комбината „Азовстал” в Мариупол, въпреки че стотици цивилни все още остават блокирани в него. Москва обвини Украйна, че нейни войници са се възползвали от временното примирие и са заели стрелкови позиции. Киев пък твърди, че Русия пречи на евакуацията. Руското министерство на отбраната обяви, че украински войници и части от батальона „Азов” са се възползвали от примирието. Затова се наложило руската армия да използва срещу тях артилерия и авиация.

CNN: Путин може официално да обяви война на Украйна на 9 май

„Украинските сили продължават да се сражават за Мариупол. Веднага след като евакуацията от „Азовстал” приключи, започнаха ожесточени боеве. „Азовстал” в момента е под нападение от танкове, от бойните кораби в Азовско море и от самолети, които щурмуват централата”, обяви кметът на Мариупол Вадим Бойченко.

Според ООН 101 души са били евакуирани до момента от Мариупол, а и днес имаше надежда евакуацията да продължи. Киев обаче твърди, че Русия нарочно проваля тези опити и насила отвежда населението на града на своя територия.

АФП: Русия атакува завод "Азовстал" с артилерия и самолети, има загинали

„Нямам къде да отида. С удоволствие щях да си тръгна, ако ми бяха дали място за живеене, но сега къде да отидем? Мои близки тръгнаха през 2014-а и година по-късно се върнаха и нямаха нищо. Но тогава боевете бяха съвсем различни - тогава стреляха само по част от града, а сега половината Мариупол е унищожен”, казва Татяна Бушланова, която живее в града.

Русия планира да анексира самопровъзгласилите се  Донецка и Луганска народни републики, твърдят източници от Вашингтон. След като през зимата президентът Владимир Путин обяви, че Москва признава независимостта на двете области, сега се предполага, че те ще бъдат обявени за част от Русия.

„Руските окупатори създадоха така наречените "филтрационни лагери". Там вкарват хиляди украинци, които биват тормозени. Окупаторите взимат гражданите като пленници и ги карат да работят принудително”, твърди украинският президент Володимир Зеленски.

Руският президент пък подписа указ срещу Запада за ответни икономически мерки, който влиза в сила незабавно. Кремъл обясни, че това е в отговор на "неприятелските действия" на някои държави и международни организации.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.