Избухнал е мащабен пожар

Руските окупатори щурмуват "Азовстал" и се опитват да проникнат на територията на завода в Мариупол, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП. Руската авиация бомбардира Азовстал няколко часа преди нападението. Избухна мащабен пожар, дим се вижда във всички райони на Мариупол, предават медии. Информацията бе потвърдена от заместник-командира на полка "Азов" Святослав Паламар.

"Използвайки артилерия и самолети, частите на руската армия и Донецката народна република започват да унищожават" "огневите позиции" на украинските войски“, се казва в изявление на министерството на отбраната, разпространено от руските информационни агенции. Атаката потвърди и официалната украинска агенция UNIAN. 

ООН съобщи, че 101 цивилни са били успешно евакуирани от тунелите на завод "Азовстал" в пострадалия украински град Мариупол. Това заяви в изявление Оснат Лубрани, хуманитарен координатор на ООН за Украйна, като добави, че групата включва жени, мъже, деца и възрастни хора.

Две цивилни жени са загинали по време на бомбардировките на "Азовстал". Полкът „Азов“ призовава за спешно прекратяване на огъня и удължаване на евакуацията на гражданите в безопасни територии под украински контрол!"

"Защитниците на Мариупол, които се намират в "Азовстал", призовават Върховния главнокомандващ да се намеси в ситуацията", каза Паламар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.