Против него гласуваха 51 от 100 сенатори

Сенатът на САЩ блокира закон, гарантиращ правото на аборт в цялата страна, предадоха световните агенции. Против закона гласуваха 51 от 100 сенатори, 49 го подкрепиха. С това той не успя да получи необходимите 60 гласа, за да бъде разгледан от горната камара на американския Конгрес.

Демократите се опитваха да приемат закона преди Върховния съд на САЩ да вземе решение, с което почти сигурно ще отмени ключовото решение по делото "Ро срещу Уейд", взето преди близо 50 години, което установява правото на аборт в цялата страна. Всички сенатори от Републиканската партия и демократът Джо Манчин обаче гласуваха против.

Масови демонстрации в подкрепа на правото на аборт в САЩ

Преди гласуването над 20 конгресмени от Камарата на представителите на САЩ, повечето от тях жени, организираха шествие от долната до горната камара на Конгреса, скандирайки "моето тяло, мое решение". След това те влязоха в залата на Сената и седяха тихо в задната част, докато сенаторите обсъждаха правото на аборт.

През септември миналата година Камарата прие с 218 гласа "за" и 211 "против" закон за правото на аборт, почти идентичен с блокирания в Сената.

Поражението им в Сената беше очаквано, демократите се надяват гласуването да помогне на техни кандидати да спечелят на изборите в средата на мандата, насрочени за 8 ноември, отбелязва Ройтерс. Проучванията на общественото мнение показват силна подкрепа за правото на аборт.

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди резултата от гласуването. "Републиканците от Конгреса - нито един от които не гласува за този проектозакон - решиха да се противопоставят на правото на американките да вземат лични решения, засягащи телата, семействата и животите им", заяви той в изявление, цитирано от Франс прес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА