Музикантът с любопитни истории от живота си

Той е като Мик Джагър, но с цигулка. Животът му има обрати като в пиратска приключенска история. Продукт е на руската школа, а днес прави концерти в подкрепа на украинците. Една роклегенда на цигулката – концерт-майсторът на Кралската опера в Лондон Васко Василев.

"Да, аз съм продукт на руската школа. От десетгодишен бях в Москва в Централното музикално училище, елитното училище, където се подготвяха всички музиканти. Людмила Живкова искаше да ме изпрати в САЩ, но след това тя почина и баща ми го извикаха в ЦК на БКП и Александър Лилов му казал, че да забрави за САЩ, но можем да ни изпрати в Москва. Дадоха на баща ми кола и апартамент и работата му беша да ме следи да ходя на уроци, това беше дотиране от държавата", разказа в ефира на "На Фокус" Васко Василев.

"Изгониха ме от Московската консерватория, бях на 17, тъкмо победих на конкурс във Франция, върнах се и не издържах изпит по история на КПСС, бях напсувал и учителката по този предмет, но истината е, че не бях взел подарък от Франция на завеждащата чуждестранния отдел в учебното заведение", продължава разказа музикантът. 

Тогава Васко Василев заминава за Лондон, парвоначално заедно с баща си.

"Но след това бях сам, имах стипендия. Проф. Ифра Нийман ме познаваше от малък, идвал е в България, във Варна, да преподава. Той беше учител и на Минчо Минчев и на много други българи. Винаги канеше българи със стипендия в Лондон, покани ме с условие да свиря Бах и Бетовен, както той иска - не го изпълних изцяло", спомня си цигуларят. 

Васко Василев сподели, че баща му винаги е бил централна фигура.

"Но най-много ме промени учителката ми в Русия, Майя Самуиловна Глезарова. Тя ми казваше: "Сега си добър цигулар, по-важно и да си добър човек".

"Много от колегите ми са украинци и руснаци. Веднага започнах да правя концерти в подкрепа на Украйна, и то с оркестри от музиканти, които са украинци и руснаци. Мисля, че Путин е бъзльо, сатва дума за политиката. Но той, в интерес на истината, помага много на културата", каза още музикантът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.