Колите ще се конструират в московския завод на „Рено"

Русия ще възобнови производството на съветския автомобил „Москвич". Колите ще се конструират в московския завод на „Рено", след като френската компания изтегли производството си от Русия. За легендарната марка и за спомените от миналото разказва Запрян Запрянов.

Шум от двигател, добре познат у нас в края на миналия век и гледка, която днес е екзотика - това е „Москвич“-ът на Красимир Симеонов. Произведен е през 1965 година и е гвоздеят в колекцията му. „Между другото, жените най-много харесват този автомобил. Той е най-малък и с най-пропорционални линии“, коментира Симеонов.

ВЪЗРАЖДАНЕ НА СЪВЕТСКИТЕ АВТОМОБИЛИ: Как ще изглежда "Москвич"-ът на бъдещето

Той казва, че, ако пожелае, може да отиде до морето с него. „Бил е експлоатиран в цяла Европа, включително Финландия и Швеция”, добавя Симеонов.

Русия обяви възраждането на легендарните автомобили „Москвич“. Те ще се произвеждат в доскорошния московски завод на „Рено“. Първите прототипи вече са разработени.

„Ако се направи качествен продукт, той ще е търсен по целия свят“, посочи Румен Дунев, който е автомобилен състезател.

С „МОСКВИЧ” НА МОРЕ: Приключение с щайга домати върху багажника (ВИДЕО)

Според него обаче заради войната не е ясно дали новият „Москвич“ ще пожъне успех. „Дори да започнат да произвеждат нещо, те ще трябва да намерят пазари, където да реализират продукцията“, коментира Дунев.

Красимир обаче е доволен и на стария си „Москвич”, защото, по думите, духът на марката остава завинаги в 60-те.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.