Макан беше посочен като един от най-издирваните във Великобритания в списък с имена

32-годишен "кокаинов крал", един от най-търсените мъже във Великобритания, е арестуван в България " с фалшив паспорт, съобщава „Дейли Мейл“.

32-годишният Бенджамин Макан е арестуван в хотел в град Пловдив в понеделник, докато носел фалшив паспорт и истински паспорт на чуждо име.

Макан, родом от Норфолк, е издирван от местната полиция по обвинение в заговор за доставка на няколко килограма кокаин през 2020 г. с помощта на криптирани мобилни телефони.

Смяташе се, че британецът се укрива в Барселона, но е бил проследен до България след съвместна операция на Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство, българската полиция и испанската Гражданска гвардия.

"Британският гражданин е бил обявен за международно издирване въз основа на заповед за арест от районен съдия при Районен съд в гр. Рединг, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия," потвърдиха от Окръжна прокуратура Пловдив.

По тяхна информация в момента мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои да бъде внесено искане в Окръжния съд в Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража. Заседанието по същинското производство по екстрадирането му обратно в Обединеното кралство ще се насрочи на друга дата в Окръжен съд-Пловдив.  

Максималната присъда за доставка на наркотици от клас А е доживотен затвор.

Макан беше посочен като един от най-издирваните във Великобритания в списък с имена, публикуван от Crimestoppers през януари. Оттогава са арестувани петима от 12-те души - всички мъже - посочени в списъка.Стив Рейнолдс, регионален мениджър на NCA в Испания, заяви: "Арестът на Бенджамин Макан стана възможен след отлична работа на нашите служители за международна връзка, екипа на Гражданската гвардия за издирване на бегълци, българската полиция и колегите ни от българската дирекция за международно сътрудничество, на които сме много благодарни. Макан е петият беглец от списъка на най-издирваните лица, който е арестуван. Няма да спрем, докато не заловим и останалите".Детектив сержант Еди Хамънд от отдела за борба с тежката организирана престъпност в Норфолк и Съфолк заяви: "Продължаваме да работим с партньорите и правоприлагащите органи по света, за да открием най-издирваните престъпници. Бихме искали да благодарим на всички тях за постоянната им решителност и усърдна работа, тъй като те продължават да разбиват престъпни мрежи по целия свят, което означава, че никъде не е безопасно да се скриеш“.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.