Треньорските наставления ще бъдат разрешени от специални седалки по време на мачовете

АТП, която ръководи професионалния тенис при мъжете, обяви, че ще тества „извън-кортово“ треньорско подсказване на US Open и всички други турнири във втората половина на този сезон. Управляващото звено сподели, че треньорските наставления ще бъдат разрешени от специални седалки по време на мачове от квалификациите и основната схема на турнири, стартирайки от 11 юли, предаде БГНЕС.

Димитър Кузманов се класира за втория кръг на квалификациите на "Уимбълдън"

Словесно и несловесно треньорство ще бъдат позволени само ако не пречи на играта или на опонента, като словесното подсказване ще бъде разрешено само когато играчът се намира в същия край на корта. Сигнали с ръце ще са позволени по всяко време, но треньорите няма да имат право да разговарят с възпитаниците си, когато те напускат корта, без значение от причината.

Наказанията и глобите ще важат за обиди или погрешна употреба на новите треньорски условия. Пробният период ще продължи до финалите на АТП в Торино през ноември. Новината от Мъжкия тур довежда до съвпадане на мъжете с жените, където вече има подобно тестване на треньорските съвети.

Тенисисти от Русия и Беларус ще играят на US Open, участието на Джокович е под въпрос

Треньорството по време на мачове отдавна предизвиква полемики в тениса, като играчи често се оплакват, когато техен съперник получава указания от своя наставник, независимо че правилникът го забранява от години насам. Няколко треньорски правила бяха изпробвани в спорта в последните години, включително треньорство на корта и чрез използването на слушалки. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.