Коментар на журналиста Костадин Филипов и на Кирил Илиев, международен редактор

"Нямаме абсолютно сигурна гаранция в достоверността на документите на френското председателство. Скопие твърди същото - че работи по медийни източници. Виждаме реализиран мой личен страх - вкарахме до крайност темата за РСМ във вътрешнополитическия дебат.  Предложението на Франция е по-добро в сравнение с предните, но трябва да бъде внимателно обсъдено". Това заяви журналистът Костадин Филипов в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според него има поне 10 аргумента за това да бъдем внимателни. "Неслучайно то точно сега бе представено, за да се случат бързо нещата", смята той.

Според Кирил Илиев, международен редактор, френското предложение надгражда предишните и е стъпка напред в отношенията ни с РСМ. "Липсват аспектите, касаещи ВМРО, формули за Гоце Делчев, неща за Илинденско-Преображенското въстание. Това са неща, които правят българите сензитивни по темата. Много политици използват темата за своята политическа реабилитация", коментира Илиев.

По думите му крайно общо описани са актовете на омраза на македонците. "Не се знае как ще се спират и контролират такива действия. Ако се редактира частта с двустранния протокол и се въведат механизми на контрол от страна на България, предложението на Франция е добро. Всичко към момента е описан крайно общо", обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.