Вижте как изглежда изтънчеността през иглата и конеца на Мария Грация Киури

Дизайнерката на модна къща "Диор" Мария Грация Киури представи колекцията си висша мода в Париж. Тя залага на майсторството на иглата и конеца - сложни бродерии от цветя с фолклорен привкус. 

С естествени цветове, матови материи, изтънчени бродерии, дантелен пачуърк – Киури набляга на изтънчеността, възхвалявайки ръчната изработка в своята противопоставяща се на блясъка колекция.

"Това наистина е проект, чиято вътрешна идея е, че изкуството и занаятчийството са на едно и също ниво . Моята представа за висша мода е през цялото време да си сътрудничим с артисти, които имат интересни идеи, да работим със занаятчии“, казва Мария Грация Киури, креативен директор на „Диор“.

Моделите преминаха по подиума с разпуснати плитки и пачуърк палта, изрязани сака и дълги рокли с бухнали ръкави. Материите са бежов вълнен габардин, памучно платно и черно кадифе украсени със стилизирани флорални бродерии, които се спускат по раменете и се извиват около полите.

Сред най-впечатляващите тоалети дълга, плисирана рокля в сивобежов цвят, украсена с бродирани набори, чиято изработка е отнела два месеца.

„Много съм щастлива, защото този тоалет е семпъл, но много красив. Понякога, когато говорим за лукс в модата си представяме нещо, което прави силно впечатление. А често най-важните неща са много прости на външен вид".

Украинската художничка Олеся Трофименко, която се е погрижила за декора, изпълва изложбената зала в градината на музея "Роден" с произведения на изкуството, извисяващи се фотографски изображения на пейзажи, покрити с бродерии цветя.

Мария Грация Киури я кани да стане част от екипа й, след като вижда нейна изложба в Рим след началото на руската инвазия в Украйна.

Произведенията на изкуството и модата носят една основна тема - дървото на живота, универсален символ, тълкуван в различни стилове в различните култури.

"Смятам, че всички тези рокли имат нещо общо. Много често са с бродерия, много често са украсени с цветя. В тях наистина има връзка с живота", допълва Киури.

Сред гостите на ревюто на "Диор", седнали на претъпкания първи ред, бяха актрисите Сигорни Уивър и Наоми Уотс.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.