Тютюнопушенето вреди сериозно и на околната среда

От тютюнопушенето се увеличава рискът от коронарна болест на сърцето и инсулт с 2 до 4 пъти, а рискът от рак на белия дроб се увеличава с 25 пъти. Според последното изследване - ако половината от пушачите преминат на алтернатива с намалена вреда, 186 000 души по-малко ще бъдат пациентите в болниците или в здравната система с четири, свързани с пушенето диагнози.

СЗО: Цигарите нанасят сериозни щети на околната среда

Д-р Гергана Гешанова е председател на Коалиция за живот без тютюнев дим. Тя коментира новите бездимни заместители на цигарите. По думите й все още няма доказателства, че те са по-малко вредни. Д-р Гешанова дори подчерта, че производителите на конвенционалните цигари и на бездимните са едни и същи фирми. Според нея заместителите са разрешени за ползване на обществени места само в страни, чиито правителства и държавни институции не си дават сметка, че някой иска да подмени истината.

„Наскоро излезе едно изследване, което показва, че електронните цигари - те не са толкова популярни у нас, те са популярни повече на Запад, доказано имат вреден ефект върху здравето”, каза председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим.

Турция планира да ограничи употребата на наргилета

По думите на д-р Гешанова у нас липсва целенасочена политика в посока ограничаването на „пандемията”, както тя я нарича, свързана с тютюнопушенето. Тя алармира, че производството на цигари вреди и на природата – по данни на СЗО над 600 млн. дървета годишно биват унищожени за да бъдат направени цигари. „Фасовете са един от най-големите замърсители на околната среда. Това е убийство на планетата ни”, каза още специалистът.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.