Морската екосистема е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Две трети от Големия бариерен риф в Австралия показват наличие на най-голямото количество корали за пръв път от 36 години. Рифът обаче все още остава уязвим към избелването, причинено от човешката дейност и измененията в климата, показа най-новото прочуване на Австралийския институт по морски науки.

Възстановяването в централните и северните участъци на морската екосистема, включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, контрастира с южния регион, където има загуба на кораловото покритие поради огнища на трънени морски звезди.

„Това, което виждаме, е, че Големият бариерен риф продължава да е устойчива система. Той все още поддържа тази способност да се възстановява от смущения“, каза ръководителят на програмата за мониторинг Майк Емсли. „Но тревожното е, че честотата на тези смущения се увеличава, особено събитията с масово избелване на корали“, допълва той.

Проучването идва на фона на намерението на ЮНЕСКО да обяви Големия бариерен риф като „застрашен“ след посещение на експерти на организацията в района през март. Срещата на Комитета за световно наследство, на която съдбата на морската екосистема беше на дневен ред, трябваше да се проведе в Русия през юни, но беше отложена.

Възстановяването идва след четвъртото масово избелване на корали за последните седем години и първото по време на Ла Ниня, което обикновено носи по-ниски температури. Макар и мащабно, посочва институтът, избелването през 2020 г. и 2022 г. не е било толкова вредно, колкото през 2016 г. и 2017 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс