Вижте съветите на планински спасители

В летните горещини често търсим спасение и е прохлада в планината. Нещастието с 38-годишния мъж, който загина във Врачанския Балкан ни обче ни дава основание да се поинтересуваме къде всъщност могат да дебнат опасности и как можем да се предпазим от тях. 

„Пирин пее”: 1500 самодейци на 60-ия юбилей на традиционния събор (ВИДЕО)

“Невестина пропаст е позната много отдавна. За съжаление тя има една печална слава с 1-2 изваждания на трупове от там”, каза планинският спасител Стойно Арабаджиев. 

Последният случай беше през тази седмица. 38-годишен мъж загина, падайки в нея от 85 метра височина. Заради специфичната карстова структура на Врачанския Балкан в него има стотици такива отвесни пещери като Невестина пропаст.

Планински служители спасиха френска туристка край Самоков (СНИМКИ)

Попадайки на някоя от тях човек също може да пострада. Тяхна жертва може да стане всеки невнимателен турист, който не е добре запознат с района.

“Лошото е, че няма откъде да се получи много информация колко са и къде са”, казва Мариян Иванов - Маркас. Той съветва туристите да не любопитстват, а да бъдат внимателни. 

“Трябва да знаеш къде си тръгнал, какво да очакваш и ако недай си Боже нещо стане, как да се измъкнеш от това. Трябва да имаш авариен план за оттегляне” , каза Стойно Арабаджиев.

Младеж от Троян с опит за рекорд по маршрута Ком-Емине

Другите хора, които могат да пострадат са търсачите на скрити съкровища, които обикалят заради митове и легенди за скрити в пещерите несметни богатства. Най-опасното е това, че повечето отвесни скали и пещери не може да бъдат забелязани от неопитния човек особено на слизане. Най-често те не са обезопасени, нито обозначени, а се намират до пътеки, защото пещерните клубове ги посещават.

Затова за всеки, който не познава добре Балкана е препоръчително да го разглежда с опитен водач.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.