Вижте и какво мислят експертите

След като преди ден бившите управляващи от "Продължаваме промяната" и опозицията от ГЕРБ сблъскаха позиции по въпроса за синьото гориво, и днес на политическата сцена въпросът остава: надежден доставчик ли е "Газпром". И дали стопляне на отношенията не би довело до санкции за България от Брюксел. 

Бойко Борисов: "Кирил и Асен ни поставиха в това положение. И те си признават, че когато е могло, не са подписали договорите. Или там, като Вера Су искате танкерът да заседне и вие да му източите газа? Разбирате ли какъв парадокс“?

Борисов с критики заради газа: ПП ни донесе хаос и разруха

Борисов: Най-изгодното правителство в полза на Русия е правителството на Кирил Петков

Асен Василев: "Г-н Борисов пак е лъгал българския народ! Намерихме газ, намерихме слотове. И цената през юни беше същата като цената преди "Газпром" да спре договора".

Василев: Борисов пак лъже народа, направихме първите стъпки към поносими цени на газа

Часове след задочния спор между Борисов и Василев от ГЕРБ побързаха последната дума да не е на „Продължаваме промяната”.

Дончев: В момента „Газпром” не е надежден източник на газ

Томислав Дончев: "Ами гледахме г-н Василев - две трети от говоренето не е някаква конструктивна теза - те какво са в състояние да направят, какви са техните цели". Дончев обясни и защо според ГЕРБ преговори с "Газпром" не са реална възможност: "Основният проблем е, че в настоящата ситуация "Газпром" не може да бъде надежден източник на газ."

Резервите си за нови разговори с "Газпром" изразиха и коалиционните партньори в кабинета "Петков".

Пламен Димитров, ИТН, бивш зам.-министър на енергетиката: "Част от тези колеги, които се обявиха против, преди седмица казаха, че е добре да се продължи – и Асен Василев, и Панев от ДБ. Вижте колко е трудно да се работи с такива партньори. ИТН подкрепя да има такъв анализ дали това би навредило. Ако има такива стъпки, трябва да се проверят с юристи, за да няма проблеми".

Мартин Димитров: Азерският газ е в пъти по-евтин от руския, който постоянно поскъпва

Мартин Димтров, ДБ: "Заради Газпром...няма газ. И ние сега ще тичаме при тях, понеже нямаме друг избор – виждате ли как изглежда това? Служебният кабинет трябва много да внимава, защото може да постави България в трудно положение. Ако например другата седмица дадат следващ брифинг и кажат, че ще плащат в рубли – това първо ще противоречи на европейските решения, може да има санкции. Тези хора Радев ги е назначил и носи отговорност за всяко тяхно решение".

Според енергийни експерти доставките поне за октомври ще бъдат подсигурени. Но въпросът колко ще ни струва синьото гориво остава.

Експерт: Противниците на "Газпром" имаха 5 месеца да прекратят договора

Бившият изпълнителе директор на „Булгартрансгаз” Иван Дреновички: "Булгаргаз провежда търгове – друг е въпросът на каква цена. 200-250 лв за мегаватчас, която да бъде изцяло по договора с "Газрпом", мисля, че това е невъзможно".

Експертът обърна внимание, че от "Булгаргаз" все още не са отправили предложение за подписване на нови договори за 2023 година.

Данаилов: Защо никой не говори как ще се спести 15% от потреблението на газ?

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Екатерина Костова