Политикът коментира правосъдната реформа

„Изискванията да няма политическо и прокурорско влияние са изисквания на Европейската комисия и на Съвета на Европа. Това е утвърден европейски стандарт.” Това заяви Атанас Славов от „Демократична България” за "Офанзива".

Политикът обясни, че по действащия модел министърът на правосъдието би могъл да предлага главен прокурор, но не го прави. „В повечето европейски държави прокуратурата  е част от министерство на правосъдието. Ние настояваме прокуратурата да е независима. Досега изпълнителната власт чрез скрити канали на въздействие си избираше главните прокурори. Така беше с Цацаров, Гешев, Татарчев, Филчев. Важно е на върха на прокуратурата да е независим професионалист. А не човек, посочен от една или друга формация. Имали сме главни прокурори, които дори не са били прокурори преди това. В момента министърът на правосъдието има право да прави предложения и за назначаване, и за освобождаване на прокурори и не само на прокурори. Важно е прокуратурата да бъде отчетна пред обществото”.

Изслушването на кандидатите за европрокурори се отлага

Според Славов един от проблемите на съществуващия конституционен модел е високото изискване за две трети назначени във Висшия съдебен съвет и в Инспектората към ВСС. „Да припомним, че на Инспектората към ВСС от две години му е изтекъл мандата и трябва да бъде подновен. Ние ще работим за това парламентът да си изпълнява конституционните задължения по отношение на съдебната власт”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.