Общо в ЕС запасите достигат ниво от около 89%

Франция напълни газовите си хранилища на 100% преди началото на зимата. Това съобщи френският енергиен регулатор, като предупреди, че битовите и промишлените абонати все пак трябва да се съобразят и да намалят потреблението на природен газ на фона на зима без доставки на руски газ.

Франция става третата страна от от ЕС след Белгия и Португалия, която напълни своите хранилища много преди крайния срок, който Комисията определя, и който е до ноември.

Общо в ЕС запасите достигат ниво от около 89%. В България процентът е около 76.

„Кампанията за нагнетяване на газ в хранилището за зимата е завършена, като то е запълнено на повече от 99%“, се казва в изявление на Комисията за енергийно регулиране (CRE). Така хранилището разполага със 130 тераватчаса (TWh) газ в наличност.

Газовите хранилища в Европа са пълни с близо 87% природен газ

„Трябва да започне незабавно намаляване на потреблението, за да се подготвим за възможни напрегнати ситуации през следващите месеци. Това ще определи разумното ползване на резервите", се казва в съвместно съобщение на фирмите, които стопанисват хранилищата в страната - Storengy и Terega.

Повечето от газовите резерви на Франция се съхраняват в естествени подземни хранилища из цялата страна.

Русия спря доставките на природен газ за Франция - която категорично подкрепи санкциите и военната помощ за Украйна, от 1 септември.

Очаква се в четвъртък Париж да представи своя „план за енергийно спестяване“, насочен към намаляване на потреблението с 10% за две години.

Според изявлението на Storengy и Terega доставките на газ в страната могат да останат "балансирани като цяло" при "средна зима", но при евентуално продължително застудяване потреблението на газ може да скочи с 5%, което да доведе до принудително налагане на мерки за ограничаване на ползването на газ. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС