По инициатива на комплексирана Хърватия, на Сърбия е забранено да внася руски петрол по Адриатическия тръбопровод, а на България - не, каза Вулин

С осмия пакет от санкции срещу Русия, ЕС всъщност въвежда първи пакет от санкции срещу Сърбия, която зависи от доставките на руски петрол през Хърватия, заяви сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин.

Пакетът е силно подкрепян от Хърватия, която разполага с пристанище Омишал на остров Крък в Адриатическо море, с терминал за танкери за нефт и нефтопродукти. Оттам петролът се изпраща по тръби до Сърбия за рафиниране в завода Naftna Industrija Srbije (NIS), 56,15% от който принадлежат на компания от групата „Газпром“.

Вучич: Надявам се, че през 2023 г. да можем да отпразнуваме българо-сръбската връзка

На 22 април хърватският държавен оператор на тръбопроводи JANAF заяви, че ще продължи да доставя суров петрол на NIS, след като тя беше извадена от пакета санкции на ЕС. През януари NIS подписа нов едногодишен договор с JANAF за доставка на 3,2 млн. тона суров петрол.

"ЕС за пореден път доказа, че е клуб на държави, разположили дивизии при Сталинград, а единствената последователност в политиките му е отмъщението срещу свободните народи. По инициатива на комплексирана Хърватия, на Сърбия е забранено да внася руски петрол по Адриатическия тръбопровод, а на България - не", цитира Вулин пресслужбата на вътрешното министерство.

ЕС спира преговорите със Сърбия заради отказа от санкции за Русия

"Обяснението, че българите имат руска петролна рафинерия в Бургас, не кореспондира с факта, че сърбите в Панчево също имат руска рафинерия. За усташите (хърватските нацисти - бел. ред.) и техните съюзници няма значение дали нещо има смисъл, важното е да вреди на Сърбия. С инициативата на усташите, която ЕС одобри, Сърбия е принудена да купува по-скъп петрол от Ирак и губи стотици милиони евро, които би могла да използва", посочи членът на сръбското правителство.

Според министъра в близко бъдеще Сърбия ще трябва да помисли за изграждане на нефтопровод в партньорство с други държави, защото "където усташите могат да навредят на Сърбия, те ще го направят".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС