Продоволствената криза ще доведе до дестабилизация и миграция към Европа, уверяват от посолството

“Русия нарушава действие на инициативата за износ на зърно, която стартира през юли. Официално Русия прикрива предполагаемите експлозии, станали на 29 октомври в окупирания Крим.».

Информацията е от посолството на Украйна по повод обявеното оттегляне от зърненото споразумение от Министерството на отбраната на Руската федерация.

Русия се оттегля от сделката за износ на зърно от Украйна

Руският министър на земеделието Патрушев-младши заяви, че Русия е готова да предостави безплатно 500 000 тона зърно на "най-бедните страни" през следващите четири месеца.

Русия подписа ангажименти за инициативата за износ на зърно с ООН и Турция. Следователно действията на Русия сега означават, че тя нарушава ангажиментите си към ООН и Турция. 

ООН се опитва да спаси сделката за износ на украинско зърно

«Сега има опашка в морския зърнен коридор, в който се намират 176 кораба с храна. Според инициативата за износ на зърно трябва да се извършват проверки на натоварените съдове. Четирите страни трябва да потвърдят, че на борда има храна. Русия умишлено пречи на тази дейност, която трябва да се извършва според техните споразумения с ООН и Турция», пишат от посолството на Украйна в България.

В момента кораби с повече от 2 милиона тона храна на борда се намират в опашка в морето. По-специално в страни като Алжир, Египет, Йемен, Виетнам, Бангладеш и др. Образуването на тази опашка започна още през септември и затова именно през септември беше взето решението на Русия отново да блокира морския износ на храни от Украйна. 2 милиона тона храна са достатъчни за повече от 7 милиона потребители.

По време на инициативата за износ на зърно ООН бе договорен износ на зърно от Украйна за Етиопия (през пристанището на Джибути), Йемен, Афганистан (през пристанището на Пакистан), това са 6 кораба. Общият обем е почти 200 хиляди тона. Русия се опитва да наруши и такива доставки, пишат от дипломатическата мисия в София.

По време на действието на инициативата за износ на зърно Русия нанесе най-малко два удара по украинския флот, който гарантира сигурността на зърнения коридор - през юли и през септември. Ударът по пристанището на Одеса беше нанесен от Русия на втория ден от съществуването на инициативата за износ на зърно, така че Русия е единственият източник на опасност за морските пътища в Черно море, се казва в становището на Украинското посолство в София.

Според тях, изявлението на Патрушев-младши за предполагаемата готовност на Русия да осигури храна на най-бедните страни е пропаганден трик. С него от Москва се опитват да прикрият факта, че Русия умишлено работи за връщане на остротата на хранителната криза и заплахата от мащабен глад в десетки африкански и азитски държави.

Над 6,5 милиона тона селскостопанска продукция е изнесена от Украйна

Като потвърждение на тезата си, от посолството изтъкват, че Русия вече е блокирала в морето в опашка от кораби четири пъти повече храна от "обещаното" на бедните. Ако от Русия не бяха блокирали украинските доставки, нямаше да има недостиг на храни на световния пазар. Така нямаше да има нужда от доставки на зърно от Русия.

«Вероятно, когато се съобщава за 500 хиляди тона зърно, което Русия уж е готова да достави, това означава точно зърното, което Русия краде от окупираните територии на Украйна», пишат от посолството на Украйна в България.

От Украинското посолство подчертават, че очакват силна реакция на международната общност – ООН, Турция и други страни. Още през септември Русия умишлено започва да нарушава инициативата за износ на зърно поради образуването на опашка от кораби с храна, чакащи в морето.

Те са категорчни, че това е продължение на блокадата на украинските пристанища «от терористична държава.  Нищо общо за всякакви експлозии в Крим на 29 октомври изявленията и решенията на Русия относно инициативата за износ на зърно нямат и няма да имат - очевидно, още през септември Кремъл реши да блокира износа ни на храни, иначе нямаше да се образува тази опашка от кораби», пишат от мисията.

Според посолството, най-тежките последствия от излизането на Русия от зърнената сделка ще бъде за страните от Африка и Азия.

«Посочваме Алжир, Либия, Тунис, Египет, Етиопия, Йемен, Ливан, Турция, Бангладеш и други страни, където се доставя храна. Подчертаваме, че сривът на украинския износ означава за тези страни най-малко болезнено повишаване на цените на храните и най-много социална и политическа дестабилизация. Русия умишлено прави това, като блокира нашите доставки», се казва в позиция на посолството.

Те са категорични, че Русия трябва да напусне Г-20 и други формати на международна комуникация.

«Русия умишлено се опитва да предизвика мащабен глад. Тя трябва да бъде наказана за това. Всички страни по света ясно виждат, че Украйна прави всичко възможно, за да гарантира продоволствената сигурност и че Русия прави всичко възможно, за да нарушава износа на храни и да изложи колкото се може повече хора на риск от гладна смърт», пишат от посолството.

Според тях антивоенните санкции на свободния свят не се разпростират върху руската храна или торове, така че руските истории, че техният аграрен износ е блокиран, са пълни лъжи.

«Русия прави напълно неадекватни изявления за доставката на 500 000 тона зърно за най-бедните страни, когато самата тя блокира доставките за тези страни. От 2 милиона тона храна, които в момента чакат на опашка в морето, значителна част е за най-бедните страни. Две трети от нашия износ на морска храна в рамките на инициативата за износ на зърно отиде конкретно в Африка и Азия. Вече сме изпратили близо 200 000 тона храна само в рамките на Продоволствената програма на ООН - именно за най-бедните. Отделихме десетки хиляди тонове зърно като хуманитарна помощ за Етиопия и Сомалия - една от най-критичните ситуации с храните в Африка», пишат от посолството на Украйна в София.

Според тях Русия е откраднала от Украйна Украйна 500 000 тона зърно и сега се опитва да използва това зърно за своя пропаганда и измама.

«Ние подчертаваме, че провокирането на продоволствената криза от страна на Русия представлява най-голямата заплаха за милиони африканци, милиони хора в Близкия изток и Южна Азия. Русия е единственият виновник за най-голямата заплаха от глад в света от много години насам», твърдят от украинското посолство в София.

Според тях продоволствената криза за страните от Африка и Азия, провокирана от Русия, ще доведе до социална и политическа дестабилизация. Това ще доведе и до нови вълни на масова миграция – в частност към Турция и страните от Европейския съюз. Следователно партньорите трябва да бъдат заинтересовани в продължение на работата на зърнения коридор, за да предотвратят подобна дестабилизация и следователно неконтролирана миграция.

От дипломатическата мисия уверяват, че Украйна винаги е била и е готова да продължи да бъде гарант за продоволствената сигурност.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Весела Веселинова