Доц. Хаджиянев разказа за съвременните методи за лечение

Неврохиругрията изисква сложни, прецизни интервенции, това каза доц. Асен Хаджиянев - ръководител на Националния референтен център по ендоскопско лечение на хипофизни аденоми в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” в София, специалист по неврохирургия в предаването "Пулс" по NOVA NEWS.

Хипофизните заболявания трябва да се лекуват навреме, за да се избегнат усложненията и за да не се съкращава продължителността на живота, каза д-р Хаджиянев.

Заболяванията, които налагат оперативно лечение на хипофизата са хипофизните аденоми, кисти, лелезии, менингиоми и др., обясни той. Аденомите могат да бъдат микро и макро – аденоми, а  благодарение на високите технологии и образна диагностика в практиката почти не се срещат „гигантски”. Операцията е енодоскопска и се извършва през носа, а техниката е наречена „окото на насекомото”, при нея се използват 3D очила, тя е много прецизна и минимално травматична, поясни доц. Хаджиянев.

Операцията изисква повече време, заради работата с очилата, каза той.

Ползата от използването на тази висока технология е успеваемостта на интервенциите, прецизността и начина комфорта на пациента, завърши доцентът.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

Редактор: Цветина Петрова