Около 3 млн. души може да се окажат принудени да напуснат

Жителите на Киев трябва да са готови да напуснат града. Това предупреди управата на украинската столица заради продължаващите руски бомбардировки над електростанции. До три милиона души може да се окажат принудени да се преместят. Ако токът спре изцяло, няма да има захранване с питейна вода и дори няма да работи канализацията. От кметството призоваха гражданите от сега да направят уговорки с роднини или познати, които живеят в други населени места. Опразването на града ще бъде крайна мярка, която засега не се налага.

Кметът на Киев Виталий Кличко е предупредил всички с имот извън столицата да се подготвят за евакуация, като се запасят с храна и други продукти от първа необходимост. Това каза доц. Даниел Бенатов от Киев.

“В моята 25-етажна сграда живеят около 1000 души. Тук има режим на тока. Той спира на всеки четири часа. Кметът ни предупреди, че ако токът спре окончателно, ще имаме проблеми с водоподаването и канализацията”, каза Бенатов. 

Кличко отново призова международната общност да окаже натиск над Русия заради атаките срещу цивилни обекти. Женевските конвенции забраняват такава тактика, но това не оказва влияние на действията на руснаците.

„Разбираме, че терористичната държава концентрира нови сили и средства за атаки срещу нашата инфраструктура, най-вече енергийната. За да го направи, Русия се нуждае от ирански ракети. Но ние готвим своя отговор”, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.