Двете партии разговаряха в парламента

„БСП за България” и „Продължаваме Промяната” се обединиха около искането служебното правителство да внесе нов бюджет, а не удължаване на досегашния. На среща в парламента двете политически сили обсъдиха бюджета за 2023 г. и социалните мерки в него.

„Има или няма правителство, бюджет трябва да има. Служебният кабинет не внесе бюджет за 2023 г., а предложение за продължаване на сегашния. Това означава замразяване на доходите при растящи цени. Ние не бихме приели това. Призоваваме всички парламентарни групи да постигнем съгласие за промени във внесения от служебното правителство бюджет”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя отбеляза, че минималната работна заплата трябва да бъде 50% от средната, обезщетението за майчинство да следва минималната заплата. От левицата държат и на преизчисляване на пенсиите.

„По предварителни изчисления социалните ни предложения са като стойност между 2 и 3 млрд. лева. Смятаме, че могат да се намерят разумни решения чрез промени в макрорамката, която ни предлага служебният кабинет в частта приходи”, посочи тя.

 

 

„Абсолютно сме съгласни, че политическото говорене за мандати и управление трябва да се раздели от решаването на реалните проблеми на хората. Хората са ни избрали, за да решаваме точно тези проблеми. Колкото по-скоро се внесе нов бюджет от служебното правителство, толкова по-добре”, обясни съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Съгласни сме, че минималната работна заплата трябва да бъде повишена на 50 процента от средната работна заплата, да продължи политиката за пенсиите”, посочи той. Според него тази дискусия трябва да се случи сега и няма смисъл да се чака раздаването на мандатите. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов