Електоратите на партиите изразяват желание за съставяне на правителство

Диалогът между партиите е започнал, а това дава надежди, че кабинет ще бъде сформиран, каза в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS политологът от „Галъп интернешънъл болкан” Светлин Тачев.

При електоратите на основните политически формации, с изключение на „Възраждане”, преобладава желанието за съставяне на правителство.

По негови думи първият мандат е най-малко вероятен, нарастват шансовете на втория мандат, но това ще е правителство на малцинството. Третият мандат е най-вероятен за съставяне на правителство като тук опциите са „Демократична България”, БСП и „Български възход”, смята политологът. Това решение зависи от президента Радев, въпросът е той дали би връчил мандата на „Демократична България”, каза той.

„С правителство на малцинството е много трудно да се управлява”, каза Тачев.

Ще ускори ли социалното недоволство преговорите за правителство

По данни на „Галъп интернешънъл болкан” настроенията за президентска република не са толкова големи, каза той. Политологът смята,че президентската република не е добре за страната, а кризата на парламентаризма трябва да бъде преодоляна.

Тачев коментира и социологическото проучване, по чийто данни 55,9%  от анкетираните по-скоро не са съгласни България да приеме еврото. Той смята, че липсва информационна кампания сред населението за плюсовете и минусите от приемане на еврото, което е задача на политиците.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.