Двама министри докладваха в парламента позицията на България

Властите у нас и службите за сигурност увериха, че няма пряка заплаха за страната ни, след инцидента с падналата ракета на територията на Полша. Това доведе и до извънредни действия в българския парламент.

Извънредната ситуация в Полша зададе тон на българските власти - в Министерския съвет обявиха свикване на съвета за сигурността.

„Сдържаният тон е задължителен, защото става дума за война. Дрънченето на думи е излишно. Всички твърдения преди да са изяснени обстоятелствата, ще носят риск”, заяви премиерът Гълъб Донев.

Двама министри докладваха в парламента, че българската държава разглежда случилото се в Полша като инцидент и извънредни мерки не се налагат.

„В рамките на НАТО тона е предпазлив, изчакват се резултатите. Най-вероятно става дума за погрешна преценка, а не умишлена атака”, заяви външният министър Николай Милков.

„Без да изисква повишаване степен на готовност на въоръжените сили или усилване на Източния фланг. Не се очаква нещо чрезвичайно да се случи на наша територия или на друга съюзна държава”, заяви военният министър Димитър Стоянов.

Към момента няма да се задейства член 4 от договора ни за НАТО - консултации между страните членки на Алианса при заплаха на съюзническа държава.

„Не се обмисля неговото активиране, докато не е изцяло ясна цялата операция по разследването”, заяви министър Николай Милков. 

Военното министерство не планира засилване на въздушната охрана и промяна в плана на действията за сигурността различна след началото на военните действия в Украйна.

„Рискове винаги има, конфликтът е до нас. Но конкретна заплаха за националната сигурност не очаквам”, заяви Стоянов.

Последваха и реакциите на депутатите след предоставената информация от службите за сигурност.

„На първо място няма директна заплаха за България. Няма нужда България да предприема допълнителни действия”, заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ.

„Ако не беше тази агресивна война, която Русия провежда на територията на Украйна, нищо от това нямаше да се случи, без значение каква точно е ситуацията и какви са детайлите на самата ракета, имало ли е взрив”, заяви Стоян Михалев от ДБ.

Междувременно от правителството съобщиха, че Киев е поискал помощ от България - да предоставим генератори. До това се стига след руските удари по  енергийната инфраструктура в Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.